Ručně balený doutník

Ručně balený doutník.

Dnes si doutník trošku “rozpitváme” a podíváme se na to, z čeho se náš oblíbený doutník skládá. Budeme se bavit o tzv. Long filleru - doutník, jehož náplň je tvořena celými listy.
Ručně balený doutník tvoří 3 části, přičemž každá z těchto částí hraje při zhotovení a kouření doutníku svoji důležitou roli.
Vezmeme si to pěkně od středu.
Tabákové listy pro náplň (filler) se podélně varhánkovitě poskládají tak, aby vznikla síť jemných průduchů, kterými se vtahuje kouř a vzduch. A zde narážíme na rozdíl mezi ručně a strojově balenými doutníky. Listy se vždy podaří lépe složit při ručním balení, tím pádem se takto vyrobený doutník lépe kouří a lépe hoří. Pro náplň se používají 3 typy listů. Do středu náplně se dávají listy z vršku rostliny. Těmto listům říkáme ligero, vyznačují se silnou chutí a silným aroma. Jsou tmavé a hoří pomalu. Tyto listy musí déle dozrávat (24 měsíců) a také jejich fermentace je časově náročnější. Ligero obklopují slabší a světlejší listy seco ze středu rostliny. Tyto listy dozrávají až 18 měsíců. Obal náplně tvoří listy volado ze spodku rostliny. Nemají výraznou chuť ani vůni, ovšem výborně hoří. Dozrávají až 9 měsíců. Dobré chuti a vůně doutníku je dosaženo pouze za předpokladu, že listy tvořící jeho náplň jsou ve vzájemné rovnováze. Teď si představte, jak je pro výrobce složité pro každou značku udržet náplň v dokonalé rovnováze po dlouhou dobu.
Listy náplně uvnitř doutníku drží pohromadě vázací list.
Ten je sklízen ze spodní části tabákové rostliny. Je silnější, má hrubší strukturu a ovlivňuje rychlost jakou doutník hoří. Samozřejmě ovlivňuje také chuť a vůni doutníku, proto s chutí náplně a krycího listu nesmí kolidovat.
Krycí list je takový “obal” doutníku.
Tyto listy se pečlivě vybírají a třídí, protože krycí list je nejdůležitější, nejdražší část celého doutníku. Určuje jeho celkový vzhled a kvalitu. List musí být dokonalý a bez vady, musí být hladký, jemně vonět, nesmí být příliš olejnatý. Také by měl být dostatečně pružný a ohebný, bez výraznějšího žilkování. Pro Kubánské doutníky se nejčastěji používají krycí listy vypěstované na Kubě, jinde se používají krycí listy z mnoha zemí světa. Například Mexiko, Honduras, Ekvádor, Nicaragua. Velmi ceněný je Connecticutský stín z USA. Například náš Joya de Nicaragua Clásico je opatřen Connecticutským stínem. Stejně jako Joya de Nicaragua Cabinneta, která je ovšem doplněna krásně prosluněným Habano Criollem. Když je určitý doutník kompletně utvořený z tabáku jedné země, nazývá se “Puro”.
Jak dlouho myslíte, že trvá, než se balič stane skutečným mistrem ve svém oboru? Až 20 let...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více zde.