Pohled na Lampert 1675 AZUL

Lampert 1675 Edición AZUL Toro.

V textu na eshopu jsem psal, že vám řeknu v recenzi víc o tom, jak doutník vznikl a nějaké věci okolo. Značce Lampert Cigars je k dnešnímu dni zhruba šest let. To není věru mnoho, ale je vidět, že všechno jde, když se chce. Vize vlastního doutníku se doktoru Lampertovi zrodila nejspíš po nasátí ze pár kubíček na dovolené v Thajsku. Vypadá to, že si zde nechal šít oblek na míru a u toho přišla myšlenka, že když není problém dostat oblek přesně tak, jak jej chcete, nemůže být přeci problém dostat i doutník přesně takový, jaký chcete. Jenže takovou službu vám komerčně nikdo nenabídne... A tak vznikla značka Lampert Cigars. Takže začalo hledání, vymýšlení, vznikala partnerství... A rodí se doutník Cigar Lab. Vezměme si to ovšem pěkně od začátku.

Samotný příběh doutníků Lampert moc nečerpá z historie, odtud bere pouze erb na prstýncích a letopočty. Rodina Lampert má sice zdatované kořeny až do patnáctého století, nicméně to byli vesměs finančníci, bankéři, právníci. Rodina pochází z Lichtenštejnska. Zde zůstává první linie, druhá se rozrůstá do Rakouska a třetí linie rodiny emigrovala do Spojených států amerických. Rodina LAMPERT má dva emblémy: Jeden je LAMPERT 1593 a druhý LAMPERT 1675. Každý emblém obsahuje různé barvy a symboly, které mají určitý význam. 

Nás zajímá emblém z roku 1675, který nese doutník Lampert AZUL. A zde si dovolím ctrl+c a ctrl+v z oficilálních stránek.

Druhý znak byl rodině LAMPERTů udělen v roce 1675 a zobrazuje převážně modrou („azurovou“) a stříbrnou („argent“). Na znaku je vyobrazen beránek i koruna. Modrá barva je spojena s planetou Jupiter a drahokamem safírem a znamená věrnost a stálost. Modrá barva měla tento význam nejen v době udělení rodového znaku v roce 1675, ale i dnes je modrá barva – zejména na vlajkách – spojována s věrností, stálostí, nebem, nadějí či budoucností. Stříbrná barva je spojena s měsícem a perlou. Je považována za barvu čistoty, bělosti, nevinnosti a radosti.

Beránek v rodinném znaku představuje skromnost, statečnost, jemnost, čistotu a trpělivost. Zlatá koruna symbolizuje nadvládu a moc.

To by bylo k historii rodiny Lampert asi vše, víc toho vědět nepotřebujeme. Nejsme přece na matrice...

Důležité je, že vize doutníku na míru se povedla dost úspěšně realizovat v řadě Cigar Lab. Tento doutník má dominikánský základ a každý by měl mít možnost si doutník trošku upravit dle svého. Jak to funguje mi není známo, nicméně Cigar Lab nabízí i standardní pevnou řadu. Další zajímavostí je kostarický doutník Ocean Breeze, který svojí minerální chutí připomíná ranní vánek z kostarického oceánu. Jediná velikost a Cigar Journal 90 bodů. Slušné na slaný doutník, co říkáte? No a potom dominikánská řada (s ekvádorským krycím listem) 1593 Edición Banca a právě náš nikaragujský 1675 Edición AZUL. 

Edición AZUL získal na podzim 2022 devadesát tři bodů v Cigar Journalu, v blind mans puff jsou z něj taky celkem paf a jsou tam další slušná a vysoká hodnocení. Rakouský právník se totiž v případě 1675 spojil s Omarem Ortezem, jehož fabrika sídlí v Condega a společně s master blenderem Indiana Cortezem vytvořili jemný a vyvážený blend nikaragujských a peruánských listů, ozdobených krásným olejnatým ekvádorským krycím listem.

A právě Lampert 1675 Ediciń AZUL jsem si vzal dnes ke kouření. Jiný Lampert ani nemáme a přiznám se, že ten slaný Ocean Breeze mě dost láká. 1675 jsem měl zatím jednou, před docela dlouhou dobou a utkvěl mi. Takže se na něj mrkneme trošku blíž a podrobněji. Chtěl jsem jít do Lužánek do přírody, ovšem ta vlezlá zima mi dovolila vytáhnout paty max před dům pěkně do závětří... Lampert je jemný, to vím. Tak jsem si k němu vzal pěkné lehké moravské bílé a na uši jsem si nasadil pěkně tvrdou novinku od Megadeth...

Lampert má pěkně olejnatý a čokoládově vonící krycí list s výraznou žilnatinou a barvou tmavého karamelu. Konstrukce je výborná a tah po oříznutí je, k mé radosti, s příjemným odporem. Studený tah nabídne tóny citrusů, čokolády a spáleného dřeva. Vybral jsem si svou druhou nejoblíbenější velikost toro, takže očekávám, že po skončení hodinové desky ještě zabrousím ke starším kouskům kapely. 

V první třetině mě úplně narovinu překvapila jemnost. A komplexita chutí. Síla je někde kolem 2/5. Je to jemné, krémové, s pěknými ořechy, cedrem a bylinkami. Také cítím náznaky pepře v pozadí. Tah je tady výborný, dýmu spousty a skvěle se mi chutě hodí k lehkému vínu, co mám nalité. Lampert se v první třetině tváří jako poctivý snídaňový doutník. Tajemství té jemnosti osobně nacházím v listech z Condega a Jalapa. Zde se rodí jemné a voňavé listy, které třeba Joya ráda používá do směsí s listy z Estelí, které by vás samy o sobě vyzuly z pantoflí. List z Peru to trošku přiostřuje a přidává citrusy a asi i sladkost, která se začíná ke konci první třetiny objevovat.

Druhá třetina je pouze evolucí té první. Jedná se o drobný facelift chuti, která se zde stává o něco více sladkou a možná o kousek dřevitější. Oříšky zůstávají, je zde i mléčná čokoláda a něco jako chleba nebo sláma. Zajímavá je sladká smetana na horní straně patra doplněná o bílý pepř. Tah doutníku je excelentní, zatím jsem nemusel korigovat hoření a síla je slabší střed.

Ke konci druhé třetiny mám pocit, že začíná přituhovat. Doutník se jakoby zatne (já vím, zní to blbě, ale asi to vystihuje vše), tah ztuhne a do třetí třetiny vstupujeme sladkosti a ořechů prostí, stoupáme sílou lehce nad střed a objevuje se hlína s náznaky tlejícího dřeva. Prostě vlhká zem se vší parádou. Do toho se přidává pepř, který doposud jen okouněl v povzdálí. Chuť je proti druhé třetině o mnoho bohatší. A taky někde vzadu cítím... Snad to jsou pečené brambory?? Závěr je tedy vážně dekadentní a zajímavější, než jsem očekával. Lampert není horký, tah je tužší po celou třetí třetinu stejně a hoření jsem korigoval celkem dvakrát. A to jen tak pro pocit. Žádné problémy to nebyly. 

Lampert 1765 byl báječný. Líbila se mi pozvolně gradující chuť. Byla jemná, snídaňová, ale konec se vystupňoval do takzvaného párátkového nebo kancelářsko-sponkového finiše. To je ten moment, když chcete doutník zkouřit až do samého konce. Takže jestli máte v humidoru nějaké prázdné místo a chcete je zaplnit, s Lampertem neuděláte chybu. Já si ho taky dám rád znovu.

Mrkněte na něj na eshopu. Je teď navíc za super cenu, takže za zkoušku fakt stojí.